Over ons

Ateljee volgt de evolutie van de bestrijding van het Coronavirus op de voet om zo de gepaste maatregelen te nemen.

Heb je vragen over hoe het Coronavirus onze werking beïnvloedt? Dan kan je terecht op deze pagina. Vind je je vraag niet terug? Je kan ook altijd een vraag stellen via onze contactpagina.

Over ons

Geschiedenis

Een aantal mijlpalen uit onze geschiedenis :

1984 : ontstaan vanuit de hulpverlening        
Ateljee groeit vanuit Oikonde, een opvangtehuis voor dakloze mannen.
Bedoeling is hen een nuttige dagtaak te bieden. Ateljee gaat van start in de Zandpoortstraat in Gent met 1 winkeltje en 1 werkplaats. Er werken tien vrijwilligers. Ze halen goederen op die de mensen niet meer nodig hebben. Indien nodig worden de goederen opgeknapt in de werkplaats. De kringloopgedachte doet zijn intrede in Vlaanderen.

1986 : zelfstandige vzw : werk en hulpverlening
Ateljee wordt een zelfstandige vzw los van Oikonde.
Doel : werk bezorgen aan mensen die moeilijk aan een job geraken en thuislozen en mensen die het financieel moeilijk hebben goedkope goederen aanbieden.

1992 : eerste sociaal restaurant
Hulpverlening staat centraal in de missie. De stap naar een sociaal restaurant (in de Meibloemstraat) waar kansarmen goedkoop kunnen eten is dus voor de hand liggend. Vandaag heeft Ateljee verschillende restaurants : bezoek www.het-restaurant.be, www.het-restaurant.be/haven en www.parnassus.be.

1995 : loon voor werknemers
In 1995 wordt Ateljee erkend als sociale werkplaats door het ministerie van tewerkstelling. Dit betekent dat Ateljee loon kan uitkeren aan zijn wernemers. De tewerkstelling van mensen die omwille van verschillende redenen geen job vinden in het gewone arbeidscircuit wordt deels gesubsidieerd. Een deel van de inkomsten moet Ateljee genereren uit de eigen werking.

Vanaf 1999 : verdere groei
Ateljee krijgt regelmatig een erkenning voor extra tewerkstellingsplaatsen.
Dankzij die verdere uitbreidingen kan Ateljee vandaag werk verschaffen aan meer dan 450 mensen in heel wat tewerkstellingsprojecten.

2002 : meeneemmaaltijden
Het Restaurant start met vacuüm verpakte meeneemmaaltijden, een nieuw project opgestart in samenwerking met Gent, stad in Werking. Vandaag worden deze maaltijden vooral verdeeld door Gentse verenigingen die actief zijn in de kansarmoedebestrijding.
Ateljee neemt ook Het Landhuis over, een biologisch tuinbouwbedrijfje.

2006 : veilingwebsite
Lancering van de veilingwebsite www.uwkringding.be. Ateljee neemt het initiatief en door de jaren heen stappen andere Vlaamse Kringwinkelcentra in.

2007 : gezond mobiel en iedereen digitaal
Trans-fair wordt boven de doopvont gehouden. Verhuur, assemblage, onderhoud en herstellingen van fietsen voor bedrijven en organisaties. De werking wordt geïntegreerd in de bestaande fietsherstelwerkplaats. Zo worden vandaag ongeveer 5.000 fietsen onderhouden van de vzw studentENmobiliteit (verhuurt fietsen aan studenten). www.trans-fair.be
Daarnaast is Ateljee een belangrijke partner bij de oprichting van Digidot, vandaag Digitaal Talent Punt : openbare computerruimtes.

2008 : restaurant in kerk
Ateljee baat Parnassus uit : een voormalige Franciskanenkerk in hartje Gent. Naast een (sociaal) restaurant wordt het gebouw ook verhuurd voor klassieke concerten, bedrijfsvoorstellingen ... www.parnassus.be
In hetzelfde jaar start De Kringwinkel met GENTMADE : nieuwe originele handtassen gemaakt uit tweedehandsmateriaal.

2010 : ECODESIGN
GENTMADE groeit uit tot een complete modeaccessoirelijn met bril- en gsmetuis, kussens ... en gepimpte meubels. Het ecodesignproject wordt aan de pers voorgesteld op de Dag van De Kringwinkel in de nieuwe winkel in de Pijnderstraat (Dampoort Gent).

2011 : OPENING PARNASSUS
In 2011 wordt Parnassus officieel geopend. In deze voormalige Franciskanenkerk opent Ateljee een (sociaal) restaurant. www.parnassus.be

In het textielsorteercentrum wordt een sorteermachine op maat geïnstalleerd. Het werk voor de medewerkers werd veel aangenamer (ergonomisch verantwoord) en de verwerkbare hoeveelheid werd groter. Belangrijk aangezien er een grote vraag blijft voor goedkope kwaliteitskledij.

2012 : OPENING DE KRINGWINKEL SLEIDINGE EN HAVENRESTAURANT
In het voorjaar van 2012 verhuist de winkel uit de Schoonstraat in Evergem naar Hooiwege 40 (Sleidinge). Opening maart 2013.
Bedrijven uit de Gentse haven doen een beroep op Ateljee om er een restaurant uit te baten.

In Parnassus organiseert Ateljee voor de eerste keer lunchconcerten tijdens de Gentse Feesten.

2014: Opening nieuwe Kringwinkel in Nazareth
In het voorjaar van 2014 opende Ateljee een compleet nieuwe vestiging in Nazareth. Daarmee komt de teller op 8 Kringwinkels te staan in en om Gent.

2015

Naar maatwerkbedrijf
Op 1 april trad het maatwerkdecreet in werking. Ateljee is voortaan geen Sociale Werkplaats meer maar een Maatwerkbedrijf.

Verhuis
In april namen we afscheid van de winkel in de Zandpoortstraat, de plek waar Ateljee meer dan 30 jaar eerder ontstond. Nog diezelfde maand opende een nieuwe winkel haar deuren in de Kortrijksepoortstraat.

Samenwerking met De Loods vzw
In 2015 komt er ook een nauwe samenwerking tussen Ateljee en maatwerkbedrijf www.deloodsvzw.be. Deze organisatie uit Aalst heeft een afdeling Tuin & Klus, een bioboerderij, sociale restaurants en het project Zorgzame Buurt (ruimen van zwerfvuil). Door de samenwerking wordt de tewerkstelling van meer dan 120 mensen in De Loods veilig gesteld.

2016: verhuis Kringwinkel Deinze en opening nieuwe Kringwinkel in Gent
De Kringwinkel Deinze verhuis in het voorjaar van de Slachthuisstraat naar de Tolpoortstraat in het centrum van Deinze.
Een maand later opent Ateljee haar 9de Kringwinkel, een kledijwinkel in de Prinses Clementinalaan in Gent.


Ateljee vzw, Getouwstraat 11, 9000 Gent - tel 09 224 07 15 - info@ateljeevzw.be
BTW BE 0430.839.554 - IBAN BE68 2900 2687 0334 - BIC GEBABEBB